Politie heeft handen vol aan rovende asielzoekers

De Amsterdamse binnenstad wordt getroffen door criminele asielzoekers die mensen beroven. De politie bevestigt voor het eerst dat jaarlijks vele honderden asielzoekers, dikwijls afkomstig uit Ter Apel, worden opgepakt omdat zij betrokken zijn bij misdaad in dit gebied.

Agenten die werkzaam zijn in de binnenstad betitelen de grote groep criminele asielzoekers zelf als ’vlinners’, vreemdelingen in Nederland. Maandag worden in het programma Bureau Burgwallen beelden uitgezonden van rovende asielzoekers die een lok-agent van een horloge beroven. Opvallend is, zo stelt de politie, dat er dikwijls asielzoekers uit Ter Apel – waar een groot asielzoekerscentrum is gevestigd – in het gebied rond De Wallen en Amsterdamse uitgaanspleinen worden aangetroffen, goed voorbereid met onder andere geprepareerde tassen.

Zakkenrollersteam
Dat team opereert vooral in de Amsterdamse binnenstad waar het criminelen op heterdaad betrapt, maar wordt door capaciteitsproblemen met opheffing bedreigd. Alleen dit jaar al werden – tot en met september – 750 arrestaties door dit team verricht.

De zakkenrollers bleken nagenoeg uitsluitend criminelen met een allochtone afkomst, aldus de politiewoordvoerder. Een substantieel deel van de 750 arrestanten bestaat daarnaast uit asielzoekers die al dan niet georganiseerd op roverspad gaan, zo heeft de politie vastgesteld.

„Sinds 2015 en 2016 merken we een duidelijke piek van asielzoekers en het aantal is de afgelopen jaren niet afgenomen”, zo zegt de politiewoordvoerder. Exacte aantallen kunnen nog niet worden gegeven.

Opheldering
Amsterdamse politieke partijen willen opheldering van burgemeester Femke Halsema. VVD, Forum voor Democratie en CDA pleiten voor maximale transparantie vanuit de driehoek van burgemeester, politie en Openbaar Ministerie over de cijfers. Ze willen komende week al een spoeddebat met Halsema.

Ook programmamaker Ewout Genemans, die vier maanden lang meeliep met agenten voor zijn serie Bureau Burgwallen, zag veel ’vlinners’ in de boeien worden geslagen. Hij bracht onder andere in beeld hoe een lok-agent in een bushokje van een horloge wordt beroofd. Daarnaast is te zien hoe dealers en zakkenrollers te werk gaan. Bureau Burgwallen wordt vanaf maandag 4 november om 21.30 op RTL 4 uitgezonden.